Aktualności

We wrześniu powitaliśmy w gronie członków Stowarzyszenia dwie firmy: Eimskip Poland Sp. z o.o z Gdyni oraz Princes Foods Polska z Warszawy

Eimskip jest wiodącą firmą transportową na Północnym Atlantyku, świadczącą usługi kontenerowe i chłodniowe z połączeniami na rynki międzynarodowe i specjalizuje się w usługach spedycyjnych na całym świecie, ze szczególnym uwzględnieniem towarów mrożonych i schłodzonych.

Princes Polska jest oddziałem międzynarodowej firmy Princes Foods, zajmującej się produkcją i dystrybucją żywności. Jedną z kluczowych dla firmy działalności jest produkcja i sprzedaż tuńczyka (w puszkach, słoiczkach oraz opakowaniach hurtowych). Firma posiada własne fabryki przetwórstwa tuńczyka na Mauritiusie i jest wiodącym importerem na rynki europejskie. Klientami Princes Polska są sieci handlowe, hurtownie, sektor Horeca oraz firmy zajmujące się dalszą produkcją żywności, wykorzystujące tuńczyka jako komponent. Princes posiada biura handlowe w Warszawie, Rotterdamie, Liverpoolu oraz na Mauritiusie.

Od 11 do 13 września br. odbyły się w Singapurze targi Seafood Expo Asia w których wzięło udział 350 wystawców z ponad 40 krajów oferujących różnorodne produkty z ryb świeżych, mrożonych, wędzonych i owoców morza.
Polską strefę wystawienniczą zorganizowało Polskie Stowarzyszenie Przetwórców Ryb.
W targach Seafood Expo Asia wzięło udział osiem firm z Polski, zainteresowanych wymianą handlową z tym krajem, są to: Abramczyk sp. z o.o, Graal S.A., Seamor international sp. z o.o., Freezco sp. z o.o., Contimax S.A., Jurassic Salmon sp. z o.o., Polski Karp sp. z o.o., CPF Culinar Polska sp. z o.o.
Uroczyste otwarcie stoiska nastąpiło przy udziale przedstawicieli Polskiej Ambasady w Singapurze, Ilony Korchut i Wojciecha Wątłego, Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu w Singapurze, Magdaleny Smolak i Mai Justyny oraz przedstawicieli Seafood Industries Association Singapore.
Wstęgę przecinała Prezes Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb Małgorzata Pawliszak a towarzyszył jej vice Prezes Czesław Abramczyk.

25-lecie Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb
Od 31 maja do 2 czerwca br. w Dźwirzynie w Hotelu Havet Resort & Spa, odbywało się spotkanie branży rybnej oraz konferencja pt. „XXV lat rozwoju polskiego rynku produktów rybołówstwa i akwakultury – rola i wkład Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb”. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele branży przetwórców ryb, Członkowie Stowarzyszenia, zaproszeni Goście i Prelegenci.
31 maja odbyło się Walne Zebranie Członków Stowarzyszenia, na którym wybrany został nowy Zarząd na 4-letnią kadencję.
W skład Zarządu weszli: prezes Małgorzata Pawliszak z firmy Seamor International LTD, wiceprezes Czesław Abramczyk z firmy ABRAMCZYK, wiceprezes Tomasz Pyjor z firmy MOWI, sekretarz Maciej Kisiel z firmy Chłodnia Gdańsk, skarbnik Izabela Chrystowska z firmy Herring, Anna Rokicka z firmy Lisner oraz Jurand Piotrowski z firmy Baltimer.

Załączniki
Download this file (PSPR2023.pdf)PSPR2023.pdf[ ]525 kB
Download this file (WR_5-6-2023.pdf)WR_5-6-2023.pdf[ ]5521 kB

JUBILEUSZ 25-LECIA - Walne Zebranie Członków Sprawozdawczo-Wyborcze i Konferencja  - „XXV lat rozwoju polskiego rynku produktów rybołówstwa i akwakultury – rola i wkład Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb” - 31 maja 2023 r. do 2 czerwca 2023 r. w Dźwirzynie

Szanowni Państwo,
W imieniu Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb serdecznie zapraszamy na 25-lecie Stowarzyszenia:
W dniu 31 maja 2023 r. w hotelu HAVET Resort &Spa w Dźwirzynie, odbędzie się Walne Zebrania Członków PSPR - Sprawozdawczo-Wyborcze,
1 czerwca 2023 r. Jubileusz 25-lecia PSPR i Konferencja Przetwórców Ryb - „XXV lat rozwoju polskiego rynku produktów rybołówstwa i akwakultury – rola i wkład Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb”.

Od 25 do 27 kwietnia odbywają się w Barcelonie, największe na świecie targi owoców morza Seafood Expo GLOBAL.
Polskie Stowarzyszenie Przetwórców Ryb, reprezentowane przez Prezes Małgorzatę Pawliszak, jest głównym organizatorem strefy narodowej na której prezentuje się 20 polskich firm: Abramczyk, Graal, Evra Fish, Barkas, Freezco, Gospodarstwo Rybackie “Gosławice”, Lohi, Mik- Food, Mirko, Polski Karp, Creo Plus, Dalekomorska Organizacja Producentów Ryb, Przetwórstwo Rybne Łosoś, Rybhand, Seamor International LTD, Seko, Stanpol, Tahami Fish, Thai Union Poland.
PSPR jest jedyną w tym sektorze w Polsce organizacja międzybranżowa, reprezentująca interesy firm przetwórstwa rybnego w kraju i poza jego granicami.

Od 12-14 marca br. polskie firmy z branży przetwórstwa rybnego uczestniczyły w Targach Seafood Expo North America w Bostonie.
Organizatorem polskiej strefy wystawienniczej było Polskie Stowarzyszenie Przetwórców Ryb, jedyna w tym sektorze w Polsce organizacja międzybranżowa, reprezentująca interesy firm przetwórstwa rybnego w kraju i poza jego granicami, reprezentowana przez: prezeskę Małgorzatę Pawliszak, vice prezesa Czesława Abramczyka oraz Członków Zarządu Stowarzyszenia.

Zapraszamy na jedyne w Polsce targi dedykowane branży rybnej i owoców morza...

Szanowni Państwo,

w dniach 17-18 czerwca 2021 r. w Kołobrzegu w hotelu Aquarius odbędzie się Walne Zebranie Członków PSPR  oraz XXII Konferencja Przetwórców Ryb.

Podczas Walnego Zebrania , w dniu 17 czerwca br.  zostanie wybrany nowy Prezes Zarządu, Zarząd podsumuje kolejny rok pracy i naświetli cele jakie stoją przed organizacją na kolejne lata.

Natomiast 18 czerwca 2021 r. odbędzie się XXII Konferencja Przetwórców Ryb, podczas której będzie omówionych wiele ważnych dla branży tematów; między innymi  panele dotyczące:

Szanowni Państwo - Członkowie PSPR

Zwracamy Państwa uwagę na załączone komunikaty Komisji Europejskiej o przedłużeniu okresu obowiązywania tymczasowych ram pomocy państwa, przyjętych 19 marca 2020 r., w celu wsparcia gospodarki w walce z pandemią koronawirusa.

Zarząd Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb ogłasza konkurs na stanowisko "DYREKTOR BIURA"

STANOWISKO PRACY

Stanowisko pracy o charakterze zarządczym, związane z koordynowaniem prac biura Stowarzyszenia oraz realizacją celów i zadań określonych przez Zarząd Stowarzyszenia.

Współpraca z władzami Stowarzyszenia, z członkami Stowarzyszenia, jednostkami Administracji Rządowej i Samorządu Lokalnego oraz innymi organizacjami i mediami.